Over de Stichting Landbouw Historie Texel.

Omdat je niet zomaar uit het niets een stichting opricht, hieronder wat er aan vooraf ging.
 
Sinds 2008 heb ik een oude trekker voor de hobby en daardoor lid geworden van de Texelse oude trekkerclub. Ik deed mee aan ongeveer alle activiteiten en nam al snel de website van de club onder mijn hoede, de Facebookpagina volgde en ik ging uiteindelijk in het bestuur. We hadden een best wel leuke goedlopende club en aan een alternatief voor het wegvallen van het Pinksterevenement werd hard gewerkt.

Dit ging goed totdat het hoofdbestuur had bedacht zich met de Texelse club te moeten bemoeien. Wat hierna allemaal volgde zal ik U besparen, maar de conclusie was wel dat ik niet bij een hobbyclub zit om me als oud vuil te laten behandelen, zeker niet met al mijn inzet voor de leden van die club.
 
Met een schuur vol spullen en een hoofd nog vol plannen was de weg vrij voor een nieuwe uitdaging.
Ik word er namelijk niet gelukkig van als ik mijn enthousiasme in mijn hobby niet meer kan delen. Begin 2018 ben ik samen met Koos de Facebookpagina 'Landbouw Historie Texel' begonnen. Die naam hadden we al een paar jaar eerder in gebruik genomen voor een website met foto's "uit de oude doos". Deze naam dekt de lading precies waar we allemaal mee bezig zijn. We hebben inmiddels vele volgers op deze Facebook pagina.

We doen nu eigenlijk van alles. Het boerenleven van vroeger in de breedste zin van het woord. Dit is het beste te volgen op onze Facebookpagina, maar ook hier op de website kunt u 'gluren’ op onze facebook pagina zonder dat u zelf op Facebook ingelogd hoeft te zijn.
Al snel in 2018 hadden we ons eerste evenement: De Hooi-oogstdag. Dit was meteen een succes, zoiets was maishakselaarop Texel nog nooit vertoond.In 2019 hadden we het plan om een open dag "Nostalgisch Boerenerf" te organiseren om iedereen eens te laten zien wie we zijn, wat we doen en onze verzameling voor publiek open te stellen. Doordat we gedurende de voorbereidingen nog zoveel ideeŽn hadden en er steeds meer mensen mee wilden doen hebben we het evenement voortijdig nog omgedoopt tot "Nostalgische Boerendag". En wat was het een succes! Dit overtrof al onze verwachtingen! En dan te bedenken dat we dit met zijn tweetjes georganiseerd hebben. Wel veel dank hierbij voor de vrijwilligers en deelnemers, want die zijn onmisbaar voor ons. De Nostalgische Boerendag is een blijver en om dit allemaal wat eenvoudiger te kunnen organiseren hebben we in december 2019 de stichting opgericht.

Voor 2020 waren de evenementen afgelast, dat was jammer want we hadden er weer een uitdaging bij. De organisatie van de Landbouwdag Texel had voor dat jaar juist ons gevraagd voor de invulling van hun thema ‘Oud en Nieuw’. Iets waar we ons toch wel vereerd bij voelden. Wie weet kunnen we het in 2021 oppakken, want ook hiervoor hadden we al weer vele ideeŽn. Ook onze eigen boerendag moest een jaar wachten en staat nu gepland op zondag 1augustus 2021.
Dit betekent niet dat we stil hebben gezeten want we hebben een leuke aardappel poot- ťn rooidag georganiseerd, een midzomer avondrit gereden, gehooid, mais gehakseld en een hart met trekkers gevormd op de dag dat de Nostalgische Boerendag gepland stond. Er was nu ook meer tijd om aan een defecte trekker te sleutelen.
Van onze activiteiten en evenementen staan er leuke filmpjes op deze website onder de knop: YouTube.
We zijn nogal inspirerend merken we op. Er worden 'nieuwe' oude spullen aangeschaft, opgeknapt, uit de schuur gehaald en over een uitbreiding van activiteiten nagedacht. Er gaan fotoboeken open en we hebben er allerlei leuke contacten bij gekregen.
We zijn nog elke dag gelukkig met de stappen die we genomen hebben en hopen hier nog lang mee door te kunnen gaan.

Anton Bakker

antonvoorzitter: Anton Bakker

koosSecretaris: Koos Haarsma

manuelaPenningmeester: Manuela Bakker-Kreukniet