Over de Stichting Landbouw Historie Texel.

 
Sinds 2008 heb ik een oude trekker voor de hobby en daardoor lid geworden van de Texelse oude trekkerclub. Ik deed mee aan ongeveer alle activiteiten en nam al snel de website van de club onder mijn hoede, de Facebookpagina volgde en ik ging uiteindelijk in het bestuur. We hadden een best wel leuke goedlopende club en aan een alternatief voor het wegvallen van het Pinksterevenement werd hard gewerkt.

Dit ging goed totdat het landelijk-hoofdbestuur had bedacht zich met de Texelse club te moeten bemoeien. Wat hierna allemaal volgde zal ik U besparen, maar de conclusie was wel dat ik niet bij een hobbyclub zit om me als oud vuil te laten behandelen door het plaatselijke- ťn het hoofdbestuur, zeker niet met al mijn inzet voor (de leden van) die club. Sinds 2017 vier ik nog ieder jaar 'bevrijdingsdag' op de dag dat ik daar opgestapt ben.
 
Met een schuur vol spullen en een hoofd nog vol plannen was de weg vrij voor een nieuwe uitdaging.
Ik word er namelijk niet gelukkig van als ik mijn enthousiasme in mijn hobby niet meer kan delen. Begin 2018 ben ik samen met Koos de Facebookpagina 'Landbouw Historie Texel' begonnen. Die naam hadden we al een paar jaar eerder in gebruik genomen voor een website met foto's "uit de oude doos". Deze naam dekt de lading precies in wat we doen en we hebben inmiddels vele volgers op deze Facebook pagina.

We doen nu eigenlijk van alles. Het boerenleven van vroeger in de breedste zin van het woord. Dit is het beste te volgen op onze Facebookpagina, maar ook hier op de website kunt u 'gluren’ op deze Facebook pagina zonder dat u zelf  ingelogd hoeft te zijn.
Al snel in 2018 hadden we ons eerste evenement: De Hooi-oogstdag. Dit was meteen een succes, zoiets was maishakselaarop Texel nog nooit vertoond.In 2019 hadden we het plan om een open dag "Nostalgisch Boerenerf" te organiseren om iedereen eens te laten zien wie we zijn, wat we doen en onze verzameling voor publiek open te stellen. Doordat we gedurende de voorbereidingen nog zoveel ideeŽn hadden en er steeds meer mensen mee wilden doen hebben we het evenement voortijdig nog omgedoopt tot "Nostalgische Boerendag". En wat was het een succes! Dit overtrof al onze verwachtingen! En dan te bedenken dat we dit met zijn tweetjes georganiseerd hebben. Wel veel dank hierbij voor de vrijwilligers en deelnemers, want die zijn onmisbaar. De Nostalgische Boerendag is een blijver en om dit allemaal wat eenvoudiger te kunnen organiseren hebben we in december 2019 de Stichting opgericht.

Voor 2020 en 2021 waren de evenementen afgelast, dat was jammer want we hadden er een uitdaging bij. De organisatie van de Landbouwdag Texel had juist ons gevraagd voor de invulling van hun thema ‘Oud en Nieuw’. Iets waar we ons toch wel vereerd bij voelden. Wie weet kunnen we het in 2022 oppakken, want ook hiervoor hebben we al weer vele ideeŽn. Onze eigen Nostalgische Boerendag, die altijd gepland staat op de 1e zondag van augustus, kon ook twee jaar niet doorgaan, maar we hebben hier wel leuke alternatieven voor gevonden die wťl konden. Om het hobby jaar een beetje ludiek af te sluiten hebben we de lichtjestocht geintroduceerd in het laatste weekend voor de kerst. Hier hebben we zoveel positieve reacties op mogen ontvangen dat dit wel een terugkerende actie gaat worden.
Van onze activiteiten en evenementen staan er leuke filmpjes op deze website onder de knop: YouTube.
We zijn nogal inspirerend en aanstekelijk merken we op. Er worden veel 'nieuwe' oude spullen aangeschaft, opgeknapt, uit de schuur gehaald en over een uitbreiding van activiteiten nagedacht. Er gaan fotoboeken open en we hebben er allerlei leuke contacten bij gekregen. Het groepje medehobbyisten groeit gestaag, dit komt misschien wel door ons motto: Er moet niks maar er kan veel.
We hebben inmiddels ook al een heel aantal donateurs die onze Stichting steunen. Wilt U ook donateur worden? Kijk op deze website onder de knop: Donateur-Sponser.
 
We zijn nog elke dag gelukkig met de stappen die we genomen hebben en hopen hier nog lang mee door te kunnen gaan.

Anton Bakker

antonVoorzitter: Anton Bakker

koosSecretaris: Koos Haarsma

manuelaPenningmeester: Manuela Bakker-Kreukniet